Knieklachten

Wat zijn knieklachten?

Binnen de praktijk voor “Fysiotherapie van der Salm” zien wij veel verschillende knieklachten. Voordat we de knieklachten beschrijven is het handig als je wat van de knie afweet.

De knie 

In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. De binnenkant van je kniegewricht is, aan de kant van je kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht.

knie

De kraakbeenlaag is elastisch en dempt schokken en stoten. Het kniegewricht wordt op zijn plek gehouden door de kniebanden. De meniscus zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen. Zij zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van het onder- en bovenbeen soepel op elkaar aansluiten.

Oorzaak van knieklachten

Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Je kunt je knie overbelasten door veel te sporten, vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën. Maar ook overgewicht zorgt voor belasting van je knieën. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren.

Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën. Valpreventie is een van de programma’s die binnen fysiotherapie van der Salm aan geboden worden. Onze collega Winke Pont kan u hierbij begeleiden.

Oorzaken van knieaandoeningen en mogelijke behandelingen

Sommige mensen hebben chronische knieklachten. Dat kan komen door de volgende knieproblemen:

  • Gescheurde kniebanden of kruisbanden. De kniebanden stabiliseren het kniegewricht. Wanneer deze scheuren, kun je mogelijk je knie niet buigen of zak je er telkens doorheen. Vaak houdt je knie dan ook vocht vast, waardoor hij opgezwollen is. Wanneer er slechts een kleine scheur in zit, kun je met fysiotherapie van de kniepijn afkomen. Soms is echter een operatie aan je knie noodzakelijk.
  • Gescheurd kraakbeen. Door een ongeluk of door overbelasting van de knie kunnen er kleine scheurtjes in het kraakbeen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen doorlopen tot in het botweefsel en voor kniepijn zorgen. Via een kijkoperatie bekijkt de arts wat de schade is en spoelt hij losliggende bot en kraakbeenfragmenten weg.
  • Gescheurde meniscus. Dit knieprobleem kan ontstaan doordat je een plotselinge beweging hebt gemaakt. De meniscus kan ook van het gewricht afscheuren waardoor het verschuift en je knie ‘op slot’ komt te zitten. In sommige gevallen kan de meniscus herstellen door rust te houden. In andere gevallen kan tijdens een kniekijkoperatie het gescheurde gedeelte van de meniscus worden verwijderd. Revalidatie met behulp van een fysiotherapeut is daarna aan te raden.
  • Ontsteking in de knie (artritis). Je knie kan ontstoken raken door bijvoorbeeld reuma of door een bacterie. Reuma is niet te genezen maar, met onder andere de juiste medicatie en oefentherapie kunt u er voor zorgen dat u optimaal functioneert. Binnen onze praktijk is Martin van der Mark gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met reuma.
  • Dit wordt ook wel artrose genoemd en kun je oplopen als je je knie langdurig overbelast of te weinig belast. Als je knie versleten is, kan het zijn dat je een operatie moet ondergaan en een knieprothese nodig hebt. Alle medewerkers van “Fysiotherapie van der Salm” zijn aangesloten bij het Rijnlands heup- en knie netwerk. Een samenwerkingsverband van orthopeden en fysiotherapeuten die er voor zorgen dat u volgens de nieuwste inzichten nabehandeld wordt.

Diagnose van knieklachten

Het is belangrijk dat je je knieklachten uitlegt aan je fysiotherapeut. Deze zal vervolgens een onderzoek doen van het kniegewricht. Binnen de “fysiotherapiepraktijk van der Salm” is Paul Lasschuijt werkzaam als manueeltherapeut. Met behulp van manuele therapie is het mogelijk om de invloed van omliggende gewrichten goed te beoordelen.

Indien nodig wordt in overleg met de huisarts aanvullend onderzoek aangevraagd. Dit kan zijn:

  • Röntgenonderzoek. Door het maken van röntgenfoto’s kunnen de artsen je kraakbeen en bot controleren.
  • Artroscopie (kijkonderzoek). Bij deze methode kijkt de arts via een buis met een kleine camera, in je knie. Op die manier kan een scheur in je kraakbeen, je meniscus en je knieband worden vastgesteld. Meestal wordt het meteen operatief behandeld.
  • MRI-onderzoek. Met dit onderzoek kunnen er beelden van je knie worden verkregen, zonder röntgenstraling. De beelden geven informatie over je kniebanden en menisci.

Fysiotherapeutische behandeling

De behandeling van uw knie klacht zal binnen onze praktijk een behandeling op maat zijn. Hiermee bedoelen wij dat wij een programma samenstellen dat specifiek gericht is op uw wensen en de door u gestelde doelen.

Aan het begin van de training doen wij verschillende metingen die op gezette tijden worden herhaald. Hierdoor worden uw vorderingen inzichtelijk gemaakt en kunnen de behandeldoelen bijgesteld worden. Wij verwachten een actieve inzet zodat u een zo goed mogelijk resultaat behaald.

Wij beschikken over modern oefenmateriaal en een ruime oefenzaal en ontvangen u graag op onze nieuwe locatie.